Petitie tegen cultuurcluster: actiegroep wil referendum

Dit bericht is afkomstig van De Orkaan van 10 juni 2015

klutserZaanstad is de kultuurkluts kwijt!” Dat is de  opvatting van een groep Zaanse cultuurliefhebbers die een online petitie is gestart tegen het cultuurcluster dat naast het station moet komen.Op de website kultuurklutser kunnen Zaankanters die geen voorstander zijn van het cultuurhuis hun handtekening achterlaten.

De petitie is het initiatief van Jan de Bruin, voormalig directeur Kunstcentrum Zaanstad, voorzitter jeugdcultuurfonds en jeugdsportfonds Zaanstad en lid stuurgroep Meedoen Zaanstad, Peter Goldstein, eigenaar IT bedrijf PGiT en cultuurliefhebber en Gerbrand Klop, algemeen directeur De BedrijvigeBij te Zaandam.

Volgens de initiatiefnemers is een “cultuurpaleis voor dertig miljoen” iets dat vooral veel geld kost maar voor de cultuur weinig zal opleveren. In tegendeel zelfs, voor culturele instellingen zou er wel eens minder geld over kunnen blijven.

Handtekeningen
Op de website wordt gevraagd om “héél veel handtekeningen”. Die worden aangeboden aan B&W van Zaanstad, “en als het er minimaal 5000 zijn kunnen wij verzoeken om een referendum.”

Ook kunnen er reacties worden achtergelaten, de eersten:

‘Om een cultuurplan in het centrum van Zaandam te realiseren, boven het station, lijkt me geen goed idee. Het is niet nodig en het kost te veel. Ook jaarlijks zijn er dan nog altijd veel kosten. We hebben een goeie muziekschool, een filmhuis De Fabriek en een bibliotheek. Zie er van af zou ik zeggen.’

Geheel eens met je standpunt inzake de geplande cultuurcluster: NIET DOEN! Enorme geldverspilling. Tegen de zin van veel Zaanse cultuurorganisaties in.

Cultuurklutser heeft ook een Twitteraccount en een Facebook-pagina.

7 gedachten over “Petitie tegen cultuurcluster: actiegroep wil referendum

 1. Hannie Husslage

  Het is zo heerlijk om naar verschillende plekken te gaan voor de zo noodzakelijke culturele voeding op dat moment dat je er zin in hebt. De unieke identiteit van het Filmhuis plus het beste terras in de Zaanstreek is onvervangbaar. Onbegrijpelijk dat er zoveel geld wordt gepompt in een project dat gedoemd is te mislukken. De minachting van onze Gemeente voor de inzet van mensen die de bijzonderheid van onze stad waarderen is mijns inziens een feit.

 2. Hetty Smink

  Geen prestigeprojecten! Kijk naar die grote schoolgebouwen in Leiden. Men blaast zichzelf op! Fabriek functioneert prima. Zaantheater is ook top. Wat wil men toch??????

 3. Marion Winter

  De mooiste plek aan de Zaan ,prima locatie ,goed bereikbaar ,inruilen voor een
  plek in de stad waar moeizaam en duur moet worden geparkeerd ,sfeerloos,omgeven door goedkope winkelketens is doodzonde ,ook voor de bibliotheek en Fluxus (beeldende kunst )een hele slechte locatie ,zeker voor de oudere generatie heel moeilijk bereikbaar.

 4. Verele willemse scheifes

  Alle mooie culturele panden,de Fabriek in een goed gerenoveerd pand,de bibliotheek in het monumentale pand van de Verkade met ligging aan de zaan moeten blijven functioneren !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.