Nieuwe afspraken over spooroverbouwing en Figaro

Dit nieuwsbericht is afkomstig uit het nieuwsarchief (van de gemeente Zaanstad)
Boven het spoor van station Zaandam komen winkels en een route voor voetgangers en fietsers. Tegenover het stadhuis, waar nu kantoorgebouw De Zweed staat, wordt onder meer een cultuurcluster ontwikkeld.

Dit is het resultaat van onderhandelingen tussen NS Poort Ontwikkeling en de gemeente Zaanstad. De start bouw van deze projecten is gepland in 2015.

In de oorspronkelijke plannen van het programma Inverdan zou NS Poort Ontwikkeling boven het spoor een bibliotheek met vergaderzalen ontwikkelen. Later veranderde dit in een cultuurcluster met vergaderfaciliteiten voor de gemeente. De hiervoor benodigde bouwconstructie boven het spoor was echter complex en kostbaar. Vanwege die hoge kosten en de risico’s tijdens de uitvoering is uiteindelijk afgezien van deze ontwikkeling.

Nieuwe gevel
Na onderhandelingen zijn NS Poort Ontwikkeling en de gemeente tot een minder risicovolle oplossing gekomen. Boven het spoor, aan de zuidzijde van het huidige station, gaat NS Poort over één laag stationsgerelateerde winkels ontwikkelen. Tegenover de winkels krijgt het station een nieuwe gevel met een toegang tot de stationshal. Tussen winkels en stationshal loopt de langzaam verkeersroute. Hiermee komt de gewenste verbinding tot stand tussen centrum en Nieuw West.

Op de plek waar nu nog kantoorgebouw De Zweed staat, was oorspronkelijk project Figaro gepland (woningen, fietsenstallingen en bedrijfsruimte). Hiervoor in de plaats komt het cultuurcluster. Dit biedt plaats aan Zaanse culturele instellingen die nu elders in de stad zijn gehuisvest. Dit zijn Fluxus, een leescafé, een filmhuis en een poppodium. Daarnaast zijn er plannen om ook Babel Zaandam hier te vestigen, het podium voor architectuur en stedenbouw. Verder zouden Zaanradio, vergaderfaciliteiten en horeca in het cultuurcluster een plaatsje kunnen krijgen. De gemeente onderzoekt nog de mogelijkheid om meer commerciële functies binnenboord te halen.

Behalve het cultuurcluster komen op deze plaats ook infrastructurele voorzieningen. Dit zijn een Kiss and Ride-platform, taxistandplaatsen, een opgang voor een trouwstoet en invalidenparkeerplaatsen.

Levendig Stadhuisplein
In de huidige schetsen krijgt het cultuurcluster een U-vorm. De opening van de U, waarin ook de ingang komt, ligt aan het Stadhuisplein. Dit wordt hierdoor vergroot en verlevendigd. Eind 2014 wil de gemeente een definitief ontwerp gereed hebben. In dat geval zou in de loop van 2015 de bouw kunnen starten. Wanneer de NS begint met de spooroverbouwing, is nog niet bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.