De waarheid en niets dan de waarheid

UIt Zaans Peil door Nico van den Broek

ZAANDAM – Mensen willen nog wel eens de waarheid uit de weggaan. Dat heet dan een leugentje voor bestwil. Maar mag een politicus dat ook? Ja, als het er maar niet te dik boven op ligt. Maar mag een gemeente dat ook tegenover haar burgers? Ik denk van niet, maar het gebeurt wel in Zaanstad. Maar waarom doet ze dat? En in wiens belang gebeurt dit?

Er zijn voorbeelden te over, ik noem er hieronder een aantal. In het jaarverslag 2012 schrijft het college dat in juni 2012 nog verlies van 5,5 miljoen voorzien was. Dit verlies is eind 2012 omgezet in een winst van 7,2 miljoen. Echt een wonder, althans voor het college.Ik kom verder hier nog op terug.

Om Inverdan compleet te maken en de afzichtelijke ingang van het station Zaandam meer cachet (Zaanstad op de kaart zetten heet dat) te geven moet de zo genaamde spooroverbouwing er komen. Eerst was het de bedoeling om de Bieb daarin te plaatsen. Deze weigerde terecht. Zag de bui al hangen vanwege de hoge huur en teruglopen van bezoekers. Het gaat om ruim 700.000 bezoekende lezers. Die zullen niet naar een moeilijk bereikbare plek gaan om een boek te halen als je nu een ruimte hebt met een prachtig gezicht over de Zaan.

Als alternatief wordt nu een “cultuurhuis” gepresenteerd om de ruimtes te vullen. B&W schrijven daarover dat het “merendeel” van de organisaties het wel ziet zitten. Het gaat dan om Fluxus, de Fabriek en De Kade. “Het merendeel” zijn dan Fluxus en De Kade (deze is recentelijk falliet gegaan en opgenomen in Fluxus). De fabriek, die verreweg de meeste bezoekers kent, wil beslist niet. Sterker nog, als de gemeente haar plan doorzet betekent dit het einde van “De Fabriek” als cultuurbedrijf. Ons gemeentebestuur toont hiermee aan dat met de juiste bewoording van een statistiek zaken bewezen kunnen worden die niet waar zijn.

Maar toch besluiten de collegefracties ZONDER ENIGE FINANCIËLE ONDERBOUWING goedkeuring te geven aan de bouw van de spooroverbouwing. Het gemeentelijk financiële gat wordt daarmee nog groter en onduidelijker.

 

Lees het hele artikel op Dichtbij.nl.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.